tisdag 16 september 2014

Om malerkunsten
Artist, arkitekt, poet og filosof, Leon Battista Alberti revolusjonerte kunsthistorien med sine teorier om perspektivet i  Om malerkunsten (1435) . Inspirert av orden og skjønnheten i naturen, forklarer han i sine banebrytende prinsippene om avstand, dimensjon og proporsjon. Alberti instruerer maleren om hvordan man bruker reglene for komposisjon, representasjon, lys og farge for å skape arbeid som er grasiøs og behagelig for øyet og da kan fastsette den moralske og kunstneriske forutsetninger for vellykket maleri. Om malerkunsten hadde en umiddelbar og stor innflytelse på italienske renessanse kunstnere som Ghiberti, Fra Angelico og Veneziano, senere skikkelser som Leonardo da Vinci, og er fortsatt en overbevisende teori om kunst.

I finnes det tre oversettelser av denne klassiker ;On Painting: Revised edition i oversettelse av John R. Spencer fra 1966 (Yale University Press)

On Painting  i oversettelse av Cecil Grayson med en introduksjon av Martin Kemp fra 1991 (Penguin Classics )

On Painting: A New Translation and Critical Edition i oversettelse av Rocco Sinisgalli fra 2011 (Cambridge Unversity Press)
Forskjellen mellom de ulike oversettelsene er muligens kun akademisk, men man kan allikevel si att oversettelsen fram 1991 har ett meget informativ og grundig forord av professor emeritus Martin Kemp fra Universitetet i Oxford.
Rocco Sinisgalli er professor i kunst og arkitektur ved universitetet Sapienza i Roma har laget en ny engelsk oversettelse og en kritisk undersøkelse av Alberti innflytelsesrike tekst. Han snur på det man tidligere trodd om forholdet mellom Italia og latinske versjoner av Alberti avhandling ved å vise at Alberti skrev Om Malerkunsten først på italiensk over en periode på flere tiår. Dette volumet er rikt illustrert og viser Albertis forhold til persepsjon, optikk og kunst.

On Painting ( Spencers oversettelse fra 1996 ) finns i en digitaltversjon på nett;
http://www.noteaccess.com/Texts/Alberti/index.htm
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar